UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE PROJESİ
Uyuşturucu madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü halde bu maddelerin kullanımının bırakılmamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır.
Bunlardan sadece 3’ünün 12 aylık bir süre içerisinde görüldüğü kişi bağımlıdır.
Etkileri;
Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal yapıları birbirinden farklıdır. Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açarlar. Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli yoktur. Kullanan herkes için bağımlı olma riski eşittir. Hücrelerimiz vücuda giren her maddeyi tanır ve bir daha unutmamak üzere hafızasına alır. Hücresel öğrenme süreci denen bu durum herkes için geçerlidir.
Projenin Gerekçesi;
Türkiye’de ve dünyada hızla tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Türkiye, uyuşturucu maddelerin gerek arzının gerekse talebinin azaltılmasında yoğun bir biçimde çalışmaktadır. Başta İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı olmak üzere tüm Emniyet Teşkilatı, Jandarma Teşkilatı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı uyuşturucu maddeler ile mücadeleyi benimsemiştir.
2011 yılında TUBİM tarafından genel nüfusta madde kullanımı araştırmasında yaşam boyu madde kullanım sıklığı %2,7 bulunmuştur. Aynı çalışmada okul çocukları çalışmasında yaşam boyu kullanım sıklığı %1,5’dir. Maddeyi ilk kullanma yaş ortalaması 13,88 +2’dir. Halen madde kullananların %42,1’i haftada bir kez %38,8’i haftada iki kez madde kullanmaktadır. Madde kullananların %49,5’i kullandıkları maddelerin adlarını belirtmişlerdir. Kullanılan maddelere ilişkin yanıtlarda ilk sırada esrar ikinci sırada uyuşturucular gelmektedir. Aynı çalışmada yaşam boyu tütün kullananların oranı %94,9, alkol kullananların oranı %94,3’tür. Söz konusu veriler dikkate alındığında ilçemiz içinde önleyici çalışmalar yapılması arz etmektedir.
Projenin Konusu;
Fatsa Uyuşturucu ile Mücadele Projesi ile uyuşturucu bağımlılığı konusunda toplumu bilinçlendirmek, toplumun farkındalığını arttırmak ve temel önleyici çalışmaları başlatmak.
Projenin Amaçları;
Hedefler;
Uyuşturucu Ulaşabilirliğinin Önlenmesi,
Uyuşturucunun ilçemizde kaçakçılığını, üretimini, kullanımını, dağıtımını ve sokak düzeyinde satışını engellemek,
Toplumun Uyuşturucu ile Mücadeleye Katılımının Sağlanması,
Uyuşturucu madde kullanımının zararlı etkileri konusunda hedef grupları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek
Taleple Mücadelede Tedavi Uygulanması,
Uyuşturucu bağımlılarının tedaviye erişimlerinin kolaylaştırılması, tedavi mekanizmalarının güçlendirilerek tedavideki başarı oranlarının artırmak,
Uyuşturucu İle Mücadelede Sosyal Uyum,
Uyuşturucu tedavisi sonrası kişinin sosyal olarak dışlanmasını önlemek, toplumsal yaşama yeniden uyum ve katılımlarını sağlamak, yeniden uyuşturucuya başlamasını önlemek,
Uyuşturucu İle Mücadelede İletişim,
Uyuşturucu ile mücadele konusunda kamuoyunu en etkin şekilde bilgilendirecek, farkındalık yaratacak ve kamuoyunun mücadele sürecine dahil olmasını sağlayacak profesyonel iletişim stratejilerini oluşturmak ve hayata geçirmek,
Uyuşturucu İle Mücadele Sürecinin Yürütümü ve Koordinasyonu,
Bilimsel temellere oturtularak sürdürülen uyuşturucu ile mücadelede işbirliklerini güçlendirmek için oluşturulan koordinasyon mekanizmalarının eşgüdüm içerisinde hareket etmesi sağlanacak,
Projenin Kapsamı;
Fatsa Uyuşturucu İle Mücadele Projesi; Ordu İli Fatsa ilçesinde faaliyet gösteren tük kamu kurumları çalışanları, okullarda okuyan öğrenciler ve aileleri ile özellikle uyuşturucuya bulaşmış gençler projenin hedef kitlesidir.