İLÇE LİMAN BAŞKANLIĞI
Görevleri;
Ülkemiz dünya denizciliğinde layık olduğu konuma ulaşabilmesine katkı sağlamak amacıyla ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde, hizmet sunduğumuz alanlarda memnuniyeti sağlamak için tüm çalışanlarımızın ortak katılımı ile etkinliğini sürekli iyileştirmektir.
İdari sahadaki gemilerin ve deniz araçlarının seyir, demirleme veya kıyı tesislerine yanaşma, bağlama veya ayrılmalarında uyulacak kurallar ile her türlü yük ve yolcunun tahmil ve tahliye yöntemlerini, yer ve zamanlarını, gemilerin veya deniz araçlarının bildirimlerini, kılavuzluk ve römorkörcülük ile ilgili gereklilikler ile idari sahadaki seyir, can, mal, çevre güvenliği ve emniyeti ile disiplinin sağlanmasına ilişkin gereklilikleri sağlamak, gemiadamlarının terfi, sınav, belge yenileme vb. işlemlerini yerine getirmektir.
Bu kapsamda;
- Türk Bayraklı gemilerin ölçümünü yaparak Ulusal ve Uluslararası kurallara göre belgelerini düzenlemek.
- Türk Bayraklı gemilerin sicil kayıtlarını tutmak.
- Türk Bayraklı gemileri “Bayrak Devleti” olarak, denetlemek.
- Yabancı Bayraklı gemileri “Liman Devleti” adı altında denetlemek.
- Denizlerimizde yapılacak olan “Kıyı Yapıları” için Bakanlığımıza görüş bildirmek.
- Kıyı Yapılarının “İşletme İzinleri” için Bakanlığımıza görüş bildirmek.
- İşletme İzni kapsamında kıyı yapılarının kontrol ve denetimini yapmak.
- Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenlik Kodu (ISPS) uyarınca, liman tesislerinin; onaylı “Güvenlik Planı” kapsamında denetimlerini yapmak.
- Gemilerde çalışmak isteyen Türk Vatandaşlarının Gemiadamı Cüzdanı ve Yeterlik Belgesine dair sicillerini tutmak, sınavlı veya sınavsız terfileri ile diğer işlemlerini yapmak.
- Denizde Can ve Mal Güvenliğinin temini bakımından denizcilere gerekli uyarıları yapmak.
- Denizde meydana gelen önemli olaylarla ilgili gerekli olan idari tahkikat işlemlerini yapmak.
- Liman tesislerine yanaşacak veya buralardan ayrılacak olan Türk ve Yabancı bayraklı gemilerin yanaşma ve ayrılma izinlerini vermek.
-
İdari Liman Sınırı;
Liman Başkanlığımızın sınır koordinatları Doğuda 41º 04' 39" K
– 037º 26' 36" D olan Kavaklar Deresi ile, Batıda 41º 08' 15" K
– 037º 41' 00" D Yason Burnuarasında kalan yaklaşık 80 Km
uzunluğunda sahil şeridine sahip deniz alanıdır.
FATSA LİMAN BAŞKANLIĞI SORUMLULUK SAHASINDA DENİZCİLİK EĞİTİMİ VEREN KURUM/KURULUŞLAR
Ordu Üniversitesi Fatsa Meslek Yüksek Okulu
Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi
Fatsa Atatürk Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi
Kadro ve Personel Durumu;
Fatsa Liman Başkanlığımızda 9 personel çalışmaktadır. Bunun 6’ sı 657 ye tabi olarak 2’ sürekli işçi kadrosu ve 1’ ide taşeron personel olarak görev yapmaktadır.
Bina, Lojman, Diğer Sosyal ve Yardımcı Tesisler Durumu
Fatsa Liman Başkanlığı binası, 3 katlı olarak 1993 yılında inşa edilmiştir. Giriş katı resmi daire olarak kullanılmakta olup üst katlardaki 4 lojmandan 2 tanesi kullanılmaktadır. Giriş katındaki resmi daire, 2009 yılında tadilat yapılarak daha kullanışlı hale getirilmiştir.
Ayrıca Liman Başkanlığımız Hizmet Binasının yetersiz olmasından dolayı üst kattaki iki lojmanın hizmet binasına dahil edilme çalışmaları devam etmektedir.
Fatsa İskelesi Giriş ve Çıkışlar;
Ticari gemilere hizmet vermektedir. İskelenin boyu 240 metredir ancak 150 metrelik kısmı gemilerin yanaşmasına müsait olup başlangıç derinliği 20 metredir. 80’inci metrede derinlik 6 metreye düştüğünden4000-5000 DWT’lik gemiler yanaşabilmektedir. Büyük gemiler ile yüksek su çekimli (draftlı) gemiler yanaşamamaktadır. Başlıca Gübre, Kereste ve Kömür yüklerinin tahliyesi yapılmakta olup, Bentonit ve Çakıl Taşı yüklemeside yapılmaktadır.
Fatsa Balıkçı Barınağı Giriş ve Çıkışlar
Başta ticari gemiler olmak üzere, balık avlama gemileri, okul eğitim gemilerine ve özel teknelere hizmet vermektedir. Ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığına ait TCSG-97botu balıkçı barınağında konuşlandırılmıştır.
Ana mendirek uzunluğu 600 m, tali mendirek 540 m, toplam rıhtım uzunluğu 650 m’dir. Barınağın işletmeciliği Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapmaktadır. Barınağın derinliği 4- 4,5metredir. Barınak 1000 DWT kapasiteli yük gemileri ile 3000 DWT kapasiteli kanal gemilerinin yanaşmasına müsaittir. Hali hazır durumda ihtiyaçlara karşılık verememektedir.Başlıca Gübre, Kereste, Tomruk, Mermer tahliyesi yapılmakta olup Bentonit ile Çakıl taşı yüklemesi yapılmaktadır.
Limanımıza kayıtlı 1500 gemiadamı vardır.